Altijd op tijd met je periodieke btw-aangifte

In België moeten ondernemingen vaker dan één keer per jaar een btw aangifte doen. De frequentie hangt af van het omzetcijfer en soms kan dit elke drie maanden zijn en in andere gevallen zelfs elke maand. Als ondernemer kun je de volgende tips gebruiken om altijd op tijd te zijn met je aangifte.

Uitbesteden

Als je het zelf heel druk hebt kun je de taak beter aan iemand anders geven. Dit kan iemand zijn in je bedrijf en eventueel kun jij dan fungeren als back-up. Als je het altijd druk hebt vergeet je dit soort kleinere taken sneller. Laat het wel altijd uitvoeren door dezelfde persoon om verwarring te voorkomen. Deze zal er zo ook veel sneller handigheid in krijgen.

Reminders

De btw-aangifte moet uiterlijk op de 20e van de maand worden ingeleverd. Je geeft dan de informatie door van de maand of het kwartaal ervoor. Het is nooit verkeerd reminders te zetten, in je telefoon of email, en deze zet je het beste op tijd. Vervolgens maak je hier in je agenda voldoende tijd voor vrij en zorg je dat je dan niet lastig wordt gevallen door andere mensen of werkzaamheden.

Actueel

Als je boekhouding actueel is zal je alle informatie ter beschikking hebben om je btw-aangifte te doen. Het is niet de bedoeling dat je tegelijkertijd je boekhouding bij gaat werken. Zorg er dus voor dat je je boekhouding regelmatig bijhoudt, zodat je aangifte snel en gemakkelijk verloopt.