Hoe het juiste serviesgoed te kiezen voor jouw horecaonderneming?

ramekin

Het bedenken van een goed concept voor het juiste serviesgoed is vaak het laatste waar een restauranteigenaar aan denkt. Vooral bij het openen van een horecaonderneming, richten de eigenaren zich meestal op het eten dat ze serveren en de klantenservice. Maar als het servies niet combineert met de gerechten die geserveerd worden, kan dat afbreuk doen aan de entourage.

Het beste alledaagse servies zal voor meerdere doelen kunnen dienen. Het zal niet alleen om de voor- of hoofdgerecht borden gaan, maar welk servies er bij welk gerecht hoort is ook van belang. Zo serveer je een ‘crème brûlée’ niet op een dessertbordje en een ontbijt gerecht zoals, een ‘oeuf en co­cot­te’ niet op een schoteltje. Voor dit soort gerechten gebruik je ramekin.

ramekin

Wat is een ramekin?

Hoewel bijna iedereen het erkend als de bekende karakteristieke ovenschaal voor het gekarameliseerde Franse dessert crème brûlée, kan ramekin een open deur zijn naar meerdere gerechten en presentatie behoeften. Het wordt daarom ook wel een souffléschaal genoemd. Het is een klein bakvormpje dat vaak wordt gebruikt bij het bereiden en serveren van individuele porties.

De klassieke vorm is rond met een diameter variërend tussen 10 en 12 centimeter. Het heeft diepe, verticale zijkanten en een gegroefde buitenkant. Tegenwoordig, doordat het een populair servies is, is het in meerdere kleuren en texturen verkrijgbaar. Maar de doelstelling blijft hetzelfde, sommige gerechten mogen en kunnen niet op een andere manier geserveerd worden.

Het juiste servies is de finishing touch van elke maaltijd

Het laat niet alleen zien dat er kennis van zaken is, maar ook wat voor soort horecaonderneming je exploiteert. Het gaat niet altijd om luxe servies, dat waarschijnlijk ook nog duurder en eleganter is, maar ook om de juiste keuze. Houdt daarom altijd rekening met bepaalde basisregels, zoals:

  • Hoe blijven de gerechten op de kaart?

  • Zullen de ontwerpen snel dateren?

  • Hoe gedraagt het zich in de afwasmachine?

  • Past het servies bij elkaar?

  • Is het een hanteerbaar servies?

  • Houd het de warmte goed vast?

Tot Slot: Wanneer je slim mixt en matcht hoeft duurzaam niet altijd duur te zijn. Servies voor restaurantbenodigdheden zijn er in verschillende kwaliteiten. Daarom is mixen en matchen op dit moment erg trendy, zodat iedere verandering op de kaart direct toepasbaar is.