Lesstof onthouden: tips

Soms moet je voor een vak een grote hoeveelheid lesstof in je hoofd zien te krijgen. Dit kan best lastig zijn, vooral als het ingewikkelde stof betreft. Uiteraard wil je een zo hoog mogelijk cijfer halen, dus het is van belang dat je het leren slim aanpakt. Maar hoe onthoud je de stof zo goed mogelijk? Je leest het hieronder.

Leg het aan iemand uit

Ze zeggen dat je stof pas goed beheerst, wanneer je het aan iemand anders uit kunt leggen. Maak hier gebruik van en geef een (informele) presentatie aan iemand die je kent, zoals een vriend of een familielid, over het betreffende onderwerp. Je zult merken dat je op deze manier de stof ook nog beter onthoudt, doordat je er iets anders mee doet dan alleen lezen.

Zorg voor een goede studieplek

Om lesstof goed tot je te kunnen nemen is het van belang dat je beschikt over een goede studieplek. Zorg dat het een plek is waar je niet gestoord kunt worden. Ook is het goed om zo min mogelijk spullen op die plek te hebben liggen, zodat je niet afgeleid wordt en rust ervaart in je hoofd. Je wilt natuurlijk geen onderwijsachterstanden (meer informatie hierover op: www.stichting-leerkracht.nl) oplopen doordat je je niet goed hebt kunnen focussen op het leren.

Vat het boek samen

Het is vaak lastig om in korte tijd een grote hoeveelheid leerstof uit je hoofd te leren, zeker als je het later ook nog eens wilt herhalen. Het kan dan ook goed zijn om de boel samen te vatten. Hierdoor sla je het ook nog eens extra goed op, doordat je actief met de stof aan de slag gaat. Bovendien kun je zo een aantal dagen voor je toets nog eens je samenvatting teruglezen, in plaats van dat je het hele boek door moet bladeren.