Oefen je cijferreeksen

Misschien ken je ze nog wel van vroeger. De cijferreeksen. Niks is minder waar als je dacht dat je die kennis gewoon achter je kon laten liggen. De kans is namelijk best aanwezig dat wanneer jij op zoek bent naar een nieuwe baan, deze cijferreeksen nog wel eens langs kunnen komen. Ze maken tegenwoordig namelijk wel eens deel uit van bepaalde assessments die gemaakt moeten worden om een sollicitatieprocedure succesvol door te komen. Het oefenen voor zo’n cijferreeks kan dan ook zeker geen kwaad.

Wat zijn cijferreeksen?

Er gaat misschien wel een belletje rinkelen bij het woord ‘cijferreeksen’, maar kun jij je ook nog precies herinneren wat het ook alweer zijn? Cijferreeksen bestaan, zoals het woord al zegt, uit een reeks getallen. Wanneer je een cijferreeks moet oplossen dan is vaak het laatste getal weggelaten en moet jij deze invullen. Om dit laatste getal te bepalen zal je een aantal berekeningen moeten uitvoeren om zo achter het patroon te komen. Cijferreeksen worden dan ook vaak in assessments gebruikt als onderdeel van numeriek redeneren. De berekeningen die je gebruikt zijn verschillend en zijn meestal: optellen en aftrekken, delen en vermenigvuldigen, breuken, decimalen, percentages en machten.

Oefenen voor een cijferreeks: hoe doe je het?

Het is van belang om cijferreeksen te oefenen om zo niet alleen het assessment te halen, maar om het ook beter en sneller te doen dan de medekandidaten. Hoe kun je nou het beste oefenen voor een cijferreeks? Naast dat je in staat moet zijn om verschillende berekeningen te doen, moet je ook het patroon herkennen wanneer je bijvoorbeeld getallen moet overslaan, de verandering tussen de getallen toe- of afneemt of wanneer er een reeks van berekeningen nodig is voor de oplossing. Er zijn dan ook een aantal tips en tricks voor het oefenen van een cijferreeks.

Schrijf bijvoorbeeld eerst de toename tussen de getallen op voor jezelf. Zo krijg je inzicht in de richting van het verschil (plus of min) en of het verschil misschien ook nog veranderd. Door het eerst voor jezelf op te schrijven is het makkelijker om patronen te herkennen. 

Denk niet dat één berekening genoeg is. Het kan namelijk zijn dat er meerdere berekeningen nodig zijn om een patroon te herkennen. Wanneer het patroon duidelijk is zul je dan alsnog weer verder moeten rekenen. Het beste wat je kunt doen om cijferreeksen te oefenen is simpelweg heel veel oefenen. Door veel verschillende cijferreeksen te oefenen zal je merken dat je sneller de patronen zult herkennen en dus sneller door het assessment heen komt.

Verdiep je ook eens in het bureau waar je het assessment moet maken. Bureaus maken vaak gebruik van een specifieke manier om hun assessments af te nemen. Zo kun je een beetje verwachten wat voor soort cijferreeksen ze bijvoorbeeld zullen vragen. Succes!
Bron: https://hellotest.nl/