Wat is de actuele hypotheekrente en wat moet je erover weten?

actuele hypotheekrente

De actuele hypotheekrente is laag. Daarom willen zoveel mensen juist nu een huis kopen. Je vaste lasten zijn relatief laag. De rentestanden worden dagelijks bijgewerkt. Dat is sowieso goed om te weten. Je moet dus snel handelen.

Wat is hypotheekrente?

actuele hypotheekrente

Wanneer je een lening afsluit dan betaal je in de meeste gevallen rente. Dit is een percentage over het leenbedrag dat je betaalt zolang de lening niet is terugbetaald. Hetzelfde gebeurt bij een hypotheek. Een hypotheek is namelijk in essentie niet heel anders dan een leenovereenkomst. Je leent immers geld om een huis te kopen. Daarom betaal je er dus ook rente over. Vaak betaal je die rente elke maand en het heeft dus invloed op je maandelijkse vaste lasten. Je kunt de hypotheekrente vergelijken met het bedrag dat je doorgaans kwijt zou zijn aan de huur van je woning als je nog niet gekocht hebt.

Waarom is de hypotheekrente zo laag?

actuele hypotheekrente

Al jaren geleden werd geroepen dat de hypotheekrente momenteel historisch laag is. Maar hoe komt dat eigenlijk? De lage hypotheekrente wordt mede veroorzaakt de lage Euribor-rente. Dit is het rentepercentage waartegen de belangrijkste Europese banken geld aan elkaar uitlenen en komt tot stand door vraag naar en aanbod van geld. Die zijn weer mede afhankelijk van economische omstandigheden, zoals de verwachte groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

Nu je snapt dat het een goede tijd is om te kopen moet je wel ook realiseren dat huizenprijzen hoger liggen dan ooit. Ook al is de hypotheekrente laag dan nog is de vraag of je het wel kunt betalen op dit moment en of je een hypotheek kunt krijgen. Doe dus goed vooronderzoek.