Wat is eigenlijk een VOG

VOG

Men spreekt er wel zo eenvoudig over, maar veel mensen weten niet precies wat een Verklaring Omtrent het Gedrag eigenlijk inhoudt. Voor sommige beroepen is een vog zelfs verplicht, ga je met kinderen werken dan kom je er niet onderuit om een vog aanvraag te doen. Er is maar een instantie die de aanvragen behandeld, de dienst Justis. Waar je ook een aanvraag doet, deze zal altijd doorgestuurd worden naar deze dienst. Zijn er dus websites die menen sneller een vog te kunnen regelen, dit is niet mogelijk want iedere aanvraag wordt behandeld volgens volgorde van binnenkomst.

VOG

De verklaring

Een verklaring voor je gedrag is niets anders dan een verklaring, die zegt dat je justitiële verleden geen bezwaren vormt om de functie waarop je hebt gesolliciteerd te kunnen uitvoeren. De dienst Justis kijkt bij een vog aanvraag of je een strafblad hebt, en of dit bezwaarlijk is voor je nieuwe functie of beroep. Niet ieder delict wat je hebt gepleegd hoeft belastend te zijn voor het werk wat je gaat uitvoeren. Heb je geen strafbare feiten gepleegd dan krijg je bijna in alle gevallen de verklaring gewoon. 

VOG voor bedrijven

Een vog aanvraag hoef je niet perse alleen te doen voor een persoon, als bedrijf kun je dit ook doen in de vorm van een rechtspersoon. Als bedrijf kun je ook aantonen met een VOG dat de personen geen strafbare feiten hebben gepleegd, dit kan erg goed van pas komen bij een bedrijfsovername of een samenwerking tussen twee bedrijven. Wil je als bedrijf lid worden van een brancheorganisatie dan kan er ook om een vog worden gevraagd.